Над 1 милион души са заплашени от глад заради ебола

За това предупредиха хранителните агенции на ООН

Над един милион души са застрашени от глад в трите най-пострадали страни в Западна Африка от епидемията с ебола, която сериозно наруши прибирането на реколтата и снабдителните мрежи, съобщиха хранителните агенции на ООН, предаде БТВ.


Епидемията с хеморагична треска отне живота на 6900 души в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, където продоволствената несигурност вече стана хронична, подчертават в доклада Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Световната хранителна програма (ПАМ).


Карантинните мерки, затрудняването на движението, изгубената реколта в най-засегнатите райони и затварянето на големи пазари нарушават сериозно снабдяването с храна на населението в трите държави, обясняват двете международни организации, които публикуват резултата от разследването си на място.


"През декември половин милион души са в положение на тежка продоволствена несигурност в трите най-засегнати страни от Западна Африка", пишат ФАО и ПАМ. Те предупреждават, че техният брой "може да надхвърли един милион до март 2015 г., ако няма чувствително подобряване на достъпа до храна".


"Загубата на производителност и приходи на домакинствата заради смъртни случаи и появата на заболявания, свързани с вируса, както и мерките за изолиране задълбочават забавянето на икономическото развитие в трите страни. Опасявайки се от заразата, много хора вече не могат да отидат до работното си място", пишат двете организации.


В момент, когато трите държави се нуждаят от по-голям внос на зърнени храни, голяма част от приходите им, идващи от износа на кафе, какао, минерали, са спрени заради епидемията.
ФАО и ПАМ призовават за спешна хранителна помощ, най-вече за поставените под карантина общности, както и за "спешни действия за възстановяване на земеделските системи в трите страни" чрез осигуряване за най-пострадалите хора на семена и технологии за преодоляване на недостига на работна ръка.
Те препоръчват също подкрепа "с пари в брой или под формата на бонове на засегнатите хора, за да могат да купуват храна като компенсация за изгубените приходи и за стимулиране на местните пазари".Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"