Съдят добричлия в Германия за изнасилване

Окръжен съд – Добрич допусна незабавното му предаване на властите

С решение за екстрадиция и европейска заповед за арест Окръжен съд – Добрич допусна незабавното предаване на българския гражданин С. Дж. А. на властите на Федерална Република Германия за осъществяване на наказателно преследване срещу него.

С. Дж. А. е обвинен в извършването на престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок до петнадесет години.

В нощта срещу 31.07.2010г. в Юнкерат той е извършил полово сношение със свидетелката М. Г., въпреки че поради въздействието на алкохол, тя не е могла да окаже съпротива и обвиняемият е съзнавал това. Прокуратурата обвинява българския гражданин в сексуално посегателство чрез използване неспособността за съпротива на жертвата.

Вмененото престъпление не е амнистирано от националното законодателство, исканото лице не е осъждано за деянието по ЕЗА в родината си, както и в друга държава-член на ЕС.

Прокуратурата на ФРГ е предоставила уверение, с което се гарантира, че след като българският гражданин бъде изслушан от съдебните власти, респективно след приключване на наказателното производство, същият ще бъде върнат в Република България на неин граничен контролно-пропускателен пункт, за изтърпяване на евентуално наложеното наказание лишаване от свобода или за изпълнение на взетата мярка, изискваща задържане.

С. Дж. А. Е декларирал писмено съгласието си за незабавно предаване на германските съдебни власти.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.