Израелският посланик: Европа сбърка! Върнете "Хамас" в списъка с терористите!

Мисия Пловдив

17-12-2014, 17:52

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланикът на Израел ритуално пали свещите за Ханука в Пловдив

Дипломатът пали в Пловдив ритуално свещите за Ханука

Израел ще обжалва решението на Европейския съд да извади "Хамас" от списъка на терористичните организации, заяви преди минути в Пловдив израелският посланик Шаул Камиса Раз. Той разкритикува и хода на Европейския съюз по-рано днес да признае Палестина за независима държава и го определи като натиск върху Израел в преговорите.

Шаул Камиса Раз гостува под тепетата в рамките на визитите си из цялата страна послучай празника Ханука.

"Европейският съд направи голяма грешка. Нека преосмисли решението си и да върне "Хамас" отново в списъка на терористичните организации - призова Шаул Камиса Раз. - В противен случай даваме своето съгласие за тероризма". "Каква е причината да се легитимира тази организация - да не би да е хуманитарна или да подкрепя жителите? Точно обратното!", отсече дипломатът и отправи 8 риторични въпроса към Европейския съд. Сред тях бяха питанията кой изстреля 7000 ракети от Газа срещу Израел, кой отвлече трима ученици от Йерусалим и ги уби, кой превзе ивицата Газа и я превърна от плодородна земя в център на терора. Няма какво повече да питаме - това е "Хамас"!, разгневи се Шаул Камиса Раз.

Три месеца е срокът за обжалване на решението на Европейския съд.

По отношение признаването на Палестина от ЕС израелският посланик заяви, че това е въпрос не между ЕС и Палестина, а между Израел и Палестина. Според него е неуместно Евросъюзът да прави такива изявления, докато още текат преговори, понеже това е външен натиск и поставя разговорите на друга плоскост, като всява еуфория сред палестинците, че вече са постигнали своето. "С Египет и Йордания бяхме врагове и станахме приятели.Това може да се случи и с Палестина, но е естествен процес, не може да се налага отвън със сила", категоричен бе дипломатът. Но подчерта, че въпреки решението на Евросъюза, чийто член е България, страната ни остава стратегически приятел на Израел.

Днес след обяд той се срещна и със зам.-кмета Стефан Стоянов, с когото обсъдил нуждата в Пловдив от частно средно английско училище. Ще води разговори със свои партньори за евентуалното му финансиране.