Посланикът на Израел ритуално пали свещите за Ханука в Пловдив

Церемонията ще бъде в сградата на Организацията на евреите „Шалом”

Тази вечер в Пловдив ще бъдат запалени свещите за еврейския празник на светлината - Ханука, който продължава осем дни до 24 декември. Церемонията ще бъде в сградата на Организацията на евреите „Шалом” на ул. „Христо Г. Данов”. 

Първата и основна свещ, с която се отправя послание за мир, беше запалена снощи в Софийската синагога от президента Росен Плевнелиев. В Пловдив довечера ще бъде запалена втората свещ от посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз. В церемонията ще участва и почетният консул на Израел и председател на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев. 

Поканени са кметът Иван Тотев, областният управител Розалин Петков и техните екипи, дипломати и почетни консули  в Пловдив, депутати, духовни водачи, бизнесмени и представители на културната общественост.

След запалване на свещите в Пловдив деца от българската и арменската общности ще изнесат музикална програма. След това Израелско-Българският институт ще даде коктейл на гостите с кашерни ястия и напитки.

Празникът на светлината  е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Според традицията на Ханука в продължение на осем дни последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник - ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

Празникът се свързва с повторното освещаване на Храма в Йерусалим. Той отбелязва победата на макавеите – малка група еврейски воини, над гръцката армия по времето, когато гърците са владеели Йерусалим и Втория храм в него. Според еврейските традиции това се счита за първото чудо на празника. След като евреите извоювали свободата си, те влезли в храма си, за да го изчистят от статуите на чужди божества. Те искали да запалят седемте свещи – символ на храма, които горели със специално маслиново масло. От маслото обаче била останала малка каничка, достатъчна само за един ден. Въпреки това то горяло осем дни и това е второто чудо на празника. Оттук и символиката с продължителността на Ханука - осем дни.