Пръстенът убиец е Чудо №1

Крепостта "Трансмариска" със злато за атракция

Пръстенът убиец от Калиакра стана Чудо №1 за 2014 г. в сблъсъка на титаните. На живо в ефира на БНТ в сряда вечер главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова обяви големия победител в кампанията "Чудесата на България", пише standartnews.com. Златото в категория "Атракции" отиде при крепостта "Трансмариска" в Тутракан. "Независимо кой е на първо място, за мен всички открития и атракции са номер едно", заяви г-жа Бозукова. Маската на Терес грабна второто място в категорията "Открития", а третата позиция зае Манастирът на Паисий край Урвич.Крепостта "Перистера" в Пещера бе отличена с второто място в раздел "Атракции", а бронзовият медал бе даден на остров Света Анастасия. Специалана награда взе ивайловградската "Вила Армира".

Пръстена-убиец открит  край Калиакра защитаваха доц. Бони Петрунова, която сега е зам.-министър на културата, и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Пръстенът-убиец е със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век. Ръководеният от доц. д-р Бони Петрунова археологически екип провежда проучвания на нос Калиакра. Доц. Петрунова е категорична, че откритието е уникално по рода си, защото е първият пръстен за убийства, откриван не само в крепостта на Калиакра, а изобщо в България.