Нови правила за прием в детските ясли и градини

Семействата с постоянен софийски адрес получават 3 точки, а тези с временен - 2

Промените, които прие СОС за приемането на децата в детските градини не са изцяло нови, а са по-скоро прецизиране на съществуващите вече правила. Това се прави по предложение на редица организации и от практиката, която имаме.

Това каза заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов на редовното заседание на СОС, предаде „Фокус“. На заседанието е решено да има две изменения на досегашните правила. 

„Първата промяна е в точките за прием в детските градини. Това, което се утвърди в СОС е, че точките за постоянен адрес стават 3, а за временен 2 точки. Това е една много ясна точка, която дава предимство на хората, които си плащат данъците в София. Новите правила ще влязат в сила от средата на следващата година“, каза Чобанов.

Другата промяна, която бе приета, е да се въведе срок за записване на децата в ясла или детска градина – като срокът за ясла е 90 дни, а за градина – 60. Това се прави, за да се спре запазването на места. Тоест, ако в този срок родителите не запишат детето си, то автоматично отпада от системата.