Първенци сме по бърз wi-fi на обществени места

България изпревари Германия и Швеция по скорост на интернета

България е поставена на 11-о място сред 172 страни в класация за най-добър wi-fi на обществени места, съобщава испанският вестник "АБС", цитиран от Нова телевизия.

Данните са събрани от обществени места в 172 страни от цял свят. Публикувани са 20-те страни, които получават най-много точки от гледна точка на бързина на сваляне и на качване на съдържание и средно задоволство на клиентите.

Повечето страни на челни позиции в класацията се намират в Европа. Хегемонията им е нарушена от само две американски и една азиатска държава. На първо място по бързина на сваляне е Литва със средна скорост от 15,4 Mbps. Следват Хърватия със средна скорост от 14,05 Mbps и Естония с 13,75 Mbps.

Топ 10 се допълва от Ирландия, Румъния, Великобритания, Дания, Унгария, Белгия и Словения. След България, където средната скорост за сваляне на съдържание от интернет е 9,67 Mbps, се намират Сингапур, Финландия, Швейцария, Латвия, Германия, Швеция, Португалия, Канада и САЩ.

Изненадващо страни като Южна Корея, Япония и Китай останаха извън класацията, тъй като други изследвания установиха, че в тези страни се предлага много висока скорост на интернет.