Кунева: Много ясният сигнал от страна на Европа беше, че газова криза за България няма да има

Сигурна съм, че ситуация, каквато беше през 2008 г., няма да се повтори за България, увери вицепремиерът

Много ясният сигнал от страна на Европа беше, че криза за България няма да има. Това каза за „Фокус” вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в отговор на въпрос за евентуална газова криза у нас предвид изказването на Владимир Путин, че цената на газа ще продължи да расте.
Кунева допълни, че връзките между европейските страни ще бъдат подсилени. „България няма да бъде оставена извън този тесен кръг на взаимопомощ, на който страните се надяват в такива ситуации, така че аз съм сигурна, че ситуация, каквато беше през 2008 г., няма да се повтори за България”, категорична бе Кунева.


Тя изрази надежда много силно да работим за това интерконекторите да се осъществят и посочи, че някои наши наши съседи като Румъния разработват собствени газови находища. Според нея, картината ще се промени в регионален мащаб. Полша също прави добив на шистов газ. По думите й такива стъпки предприема и нашата страна.


„Русия с непредсказуемото си поведение спрямо партньорите си всъщност накара да се търсят други източници и друг тип сигурност за газовите доставки. Европа е абсолютно наясно с това и България няма да бъде оставена встрани от този процес на сигурност”, заяви Кунева.
Относно предстоящото заседание на Европейския съвет, Кунева заяви: „Това са първите часове на едно много важно денонощие за Европа - не само по отношение на енергетиката, но и нещо, което е свързано с българския интерес, но и големите теми като отношенията с Украйна, мерките, които Европа иска да предприеме украинското правителство, за да може промените, които се случват там, да са невъзвратими, да са в посока на демократизацията на страната, как ще ангажират ресурса за финансова помощ и на други международни финансови институции. Тоест помощ срещу реформи е една от темите, които ще се разглеждат”.


По думите й другата голяма тема е свързана с отношенията с Русия. „Така наречената газова дипломация е много важна част от този елемент. Другата тема е планът за инвестиции. Европа може рязко да повиши ръста на заетост и създаването на нови работни места, така наречения „план Юнкер”, каза още тя.


Сред мерките, които се предвиждат в плана, са по-добра правна рамка, падане на бариерите вътре в рамките на Европейския вътрешен пазар. „Тук България има много какво да направи, защото ние се нуждаем от растеж и от намаляване на безработицата. Това са важни теми, за които ще се говори в Брюксел. Аз се радвам, че българската политика присъства на толкова важни и сериозни срещи като първата среща на премиера Борисов в Брюксел с лидерите на трите институции – на парламента, на съвета и на комисията и срещата в Берлин. Мисля, че това дава добра отправна точка и за силни изказвания и по време на този Европейски съвет”, каза още вицепремиерът Меглена Кунева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен