Община Стара Загора ще бъде посочена като пример за създаване на добри междуетнически отношения

Това заяви посланикът на Израел у нас, н. пр. Шаул Камиса Раз, който ще запали третата свещ за Ханука в града на липите

Третата свещ на еврейския празник на светлината Ханука беше запалена тази вечер в Стара Загора. На тържествената церемония в ресторант „Мериан Палас"  присъстваха посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, почетният консул на Държавата Израел Орлин Мандов, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти и изпълнителният директор на Панхим ООД Джери Шлайдер.

Преди церемонията посланикът се срещна с кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той съобщи, че Община Стара Загора ще бъде посочена като пример за създаване на добри междуетнически отношения на заседанието на Борда на Европейския еврейски конгрес през януари в Прага. Той се провежда ежегодно в деня преди Международния ден на Холокоста, а конгресът представлява еврейската политическа организация на Европа. Това ще подобри имиджа на общината, с всички произтичащи от това последици, съобщи председателят на "Шалом" Максим Бенвенисти.

Що се отнася до позициите на Израел към исканията за оттегляне от окупираните територии в ивицата Газа, посланикът коментира, че те са непроменени. "Европейският съд направи голяма грешка. Нека преосмисли решението си и да върне "Хамас" отново в списъка на терористичните организации - призова Шаул Камиса Раз. - В противен случай даваме своето съгласие за тероризма. Ако палестинците продължават да пречат на Израел, нашата държава знае как да отговори "