Белгийски специалисти подобряват бирата с магнити

Общество

18-12-2014, 22:00

Снимка:

Flickr.com/Tim (Timothy) Pearce

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 факти за бирата, които са малко известни

Бирата бори рака

В Швеция създадоха златна бира

Прилагането на магнитно поле прави антипенливите агенти в кехлибарената течност по-активни

Белгийски специалисти са успели да подобрят качеството на бирата, използвайки магнити, като са намалили нейната пенливост и горчив вкус, предаде вестник „Дейли мейл”.
Прилагането на магнитно поле прави антипенливите агенти в кехлибарената течност по-активни. Процесът отнема само една минута и има благоприятен ефект върху продукцията.


Магнитното поле се прилага, когато екстрактът от хмел се прибавя към малцовата основа на бирата. Излъчването предпазва от прекаленото производство на въглероден диоксид, което прави пивото пенливо.
Магнитният прийом снижава себестойността на бирата, тъй като по-малко количество екстракт от хмел е необходим за потискане формирането на излишната пяна.


Експериментите са били осъществени от Захра Шокрибусейн от белгийския Център за храни и микробиология. Прекаленото разпенване на бирата се дължи на образуването на гъбички, които впоследствие инфектират малцовата основа на пивото.
По време на експериментите бирата е била прекарвана през тръба, към която са били закрепени мощни магнити. Така тя ставала и с по-малко остър горчив вкус.