Ябълките и доматите на изчезване

Овощарите нямат пари, изкореняват дръвчетата

Българските домати и ябълки ще изчезнат от родните сергии през 2015 г., алармираха овощари. Причината е, че парите за бранша са орязани за сметка на животновъдството, пише "Всеки ден". Това на практика прави родната ни продукция неконкурентна на пазара, смята Николай Колев от Съюза на дунавските овощари.

Не можем да се преборим с продукцията от Полша, там килограм ябълки струва 16 стотинки, а килограм картофи е 4 стотинки, поясни фермерът. Според него хората от бранша са толкова отчаяни, че са започнали да изкореняват своите овощни градини, за да преминат на друго производство. Така че от другата година ще ядем само вносни плодове и зеленчуци, произведени кой знае къде и съдържащи кой знае какво, категоричен е Колев.

В другите европейски страни се дават пари за брой дръвчета, както и за площ, на която се отглеждат плодове или зеленчуци, докато в България средствата не стигат да се покрият само направените разходи, да не говорим за печалба, коментират фермерите. „Оттук нататък пазарният дял на родните плодове и зеленчуци, който за миналата година е едва 2% на вътрешния пазар, ще клони към нулата", каза още Колев. Според него, ако някой иска да си спомни вкуса на българския домат или на българската ябълка, ще трябва да си ги произвежда, защото индустриалното им производство ще бъде спряно.