7 години затвор за наш сводник, осъден в Белгия

Бургаски съд призна наказанието

Наказание 7 години лишаване от свобода да изтърпи Красимир Лазаров, след като Окръжен съд Бургас. призна за изпълнение постановената му от Първоинстанционния съд в Брюксел присъда. На 19.10.2012 г. той е бил осъден за извършено престъпление, квалифицирано по техния Наказателен кодекс като „употреба на закани и експлоатиране на проституирането на друго лице“, за което му е наложено наказание 7 години лишаване от свобода.
Съдът на Кралство Белгия го е признал за виновен в това, че на територията на България, Швейцария и Обединеното Кралство между 1 март 2004 г. и 15 юни 2012 г. без прекъсване в продължение на 5 години, нееднократно е експлоатирал три жени с цел разврат и проституиране, като употребил спрямо тях принуда. Както и за това, че ги заплашвал устно с посегателство срещу тях и собствеността им, а анонимно или писмено е заплашвал и е тормозил чрез интернет комуникация една от тях.
На 05.08.2011 г. Първоинстанционният съд в Брюксел е издал Европейска заповед за арест на Лазаров. Въз основа на нея на 29.05.2012 г. Окръжен съд Сливен е допуснал предаването му за провеждане на наказателно преследване в Кралство Белгия. В съдебния акт Сливенският окръжен съд е посочил, че ако бъде осъден с наказание лишаване от свобода, той трябва да бъде върнат за изтърпяването му в България. На 09.07.2014 г. Лазаров е бил предаден на българските власти и на 15.07.2014 г. е постъпил в Затвора в Бургас.
Днес представителят на Окръжна прокуратура Бургас и двамата му защитници, посочиха, че българският Наказателен кодекс предвижда наказание в по-висок размер за престъплението, за което е осъден Лазаров, от определеното му от съда в Брюксел. Затова няма предпоставки то да бъде намалено. Те поискаха съдът да определи за изтърпяване остатъка на наказанието, като съобрази срока на изтърпяната от него на мярка за неотклонение задържане под стража, като зачете отработените 248 работни дни в затвора в Белгия и времето от привеждането му в Затвора Бургас до настоящия момент.
Окръжен съд Бургас реши, че приема за изпълнение присъдата на Първоинстанционния съд в Брюксел, с която Лазаров е осъден на 7 години лишаване от свобода за използване на лица пострадали от трафик на хора за развратни действия. Съдът определи той да изтърпи остатъка от наказанието при строг затворнически режим.
Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 5-дневен срок.