Иманяри изкарват по 500 млн. лева годишно от копаенето и продаването на български антики

Културно-историческите ценности се изнасят за чужбина, където се легализират и се появяват на аукциони и интернет търгове

Там цената им скача стотици пъти. Един от най-фрапантните случаи е на византийски чинии, продадени в България за 30 хил. лева, а след това изтъргувани за няколко милиона паунда. Само артикулите, които са продадени през сайта за електронна търговия eBay, пък са за над 30 млн. лева. Според едногодишно проучване в страната ни действат около 5 хил. професионални иманяри, който разполагат с техника и познания, за да изравят скъпоценностите.


По оценка на експертите вече 70 процента от територията на страната ни е разорана. Борбата сега е за останалите 30 процента. Освен професионалистите и дилърите, които са средното ниво, има и много голям процент от хора, които просто се прехранват с това, обясниха за „Монитор” от неправителствения сектор.

Във Видинския край например една изкопана антична монета се продава за 10 лева. Най-често това ставало в магазина за хранителни стоки, където хората си купуват хляб с намереното. От своя страна пък магазинерът я продава за повече пари на местния дилър, той я предава на следващото ниво. Основният път на ценностите бил към близките до нас Германия и Австрия, където антиките лесно се сдобивали с документи.

Експертите твърдят, че 70-80 процента от антиките на българския пазар са фалшификати, съобщи „Монитор”.Ментета са залели всички черни борси в България, а дилърите ги продават на колекционери и музеи на цена като за истински. Фалшификатори дори се опитали да пробутат реплика на статуетка на Венера на Националния исторически музей. Тя била покрита с особен вид налеп, който се наслоява за неколкостотин години. Майсторите на ментета обаче успели да имитират дори и него.