Взрив в цех на завод в Мъглиж уби един работник, има и пострадали (обновена в 14.10)

Взривът е станал в завод на "Вертекс" ЕООД, който се занимава с производство на пиротехнически изделия

Взрив във завод в Мъглиж е убил един мъж, съобщи агенция "Фокус", цитирани от Дневник. Според агенцията става въпрос за частен завод. При взрива са пострадали и две жени и двама мъже, по информация от Министерството на здравеопазването.

Пред "Фокус" кметът на Мъглиж Господин Господинов казва, че взривът е в частна фирма, която се намира в западната част на Мъглиж, в безопасна близост до цеха на завод "Арсенал" в града. "Фирмата е специализирана в производството на патрони, звезди и ловни муниции", допълва той.

"Фокус" допълва, че загиналият работник е на 51 години. Двете жени - на 30 и 51 години, са с изгаряния по телата, като първоначално са откарани в болница в Казанлък, а по-късно - в Стара Загора. Предстои да бъдат транспортирани в "Пирогов", съобщи Министерството на здравеопазването. Няма опасност за живота им. Екипът от Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ и на мъж на около 40 г. с наранявания, който е транспортиран в УМБАЛ "Проф. Киркович". Друг мъж, чиято възраст и състояние не се съобщават, също е откаран в лечебното заведение в Стара Загора и в момента е под наблюдение.

Взривът е станал в завод на "Вертекс" ЕООД, който се занимава с производство на пиротехнически изделия, каза областният управител на Стара Загора Георги Ранов, написа Дневник. По думите на Ранов заводът е преминал през скорошна проверка, при която не са били установени нарушения.

На страницата на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към министерски съвет е посочено, че "Вертекс" ЕООД има лиценз за търговия със специална продукция от 24.04.2012 г., който е валиден до 24.04.2015 година.

Според официалната информация на МВР взривът е станал в производствена база за пиротехнически изделия. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната.

Районът е отцепен от полицейски служители, пожарникари извършват обезопасяването му. От МВР уточняват, че според първоначалната информация има пострадали. Главният секретар на министерството Светлозар Лазаров пътува към мястото на инцидента.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на "Арсенал" край Мъглиж избухна взрив. Вследствие на политравма с около 98% изгаряния, загина работещ в завода мъж. Цехът обаче не е частен, така че едва ли става въпрос за инцидент на същото място.