Китайска клиника лекувала хомосексуализма с електрошокове

Потърпевшият осъди лечебното заведение за 560 долара

Китайска психиатрична клиника бе осъдена днес да плати компенсация на гей, който я дал под съд за прилагане на електрошокове с цел да го превърнат в хетеросексуален. Смята се, че това е първи съдебен случай в Китай във връзка с прилагане на т. нар. конверсна терапия.

Адвокатът на ищеца каза, че Хайдианският областен съд в столицата Пекин е наредил на клиниката да изплати 3500 юана (560 долара) компенсация на Ян Дън за разходите, които му струвала терапията. Съдът също определил, че няма нужда да се прилагат шокове, защото хомосексуалността не изисква лечение, информира Дарик, цитирайки БТА. 

Друго дело, заведено срещу китайската интернет търсачка Байду, която рекламирала терапията на клиниката "Синюй Пяосиан" в китайския западен мегаполис Чунцин, било прекратено.

Ян заявил по телефона, че е много доволен, че съдът е застанал на негова страна и е дал определение, че хомосексуалността не е психично заболяване, което изисква лечение. Той обясни, че терапията включвала хипноза и електрошокове, които му навредили както физически, така и емоционално. Ян добави, че доброволно се е подложил на терапията през февруари, след натиск от родителите си да се ожени и да има деца. 

Според него отсъждането ще помогне на защитниците на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, за да убедят клиниките да престанат да предлагат подобни терапии, както и родителите да не оказват натиск върху хомосексуалните си деца да се подлагат на лечение.