Депутатите обсъждат бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

Минималният осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводители става 300 лева

Депутатите приемат на второ четене текстове от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., предаде „Фокус”. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители се увеличава от 240 на 300 лева.

При дебатите по тази точка от БСП лява България предложиха минималният осигурителен праг за земеделски производители да се запази на 240 лева. Хасан Адемов от ДПС също изрази подкрепа за запазване на осигурителния праг, защото през годините е имало достатъчно неясноти по статута на земеделските производители.

Менда Стоянова от ГЕРБ аргументира внесеното предложението, като обясни, че със сега действащия вариант минималната пенсия, която се получава в България, е 154 лева, а от 2015 г. тя ще бъде около 157 лева. „За да може един човек да получи тази пенсия, той трябва да се осигурява адекватно”, коментира Стоянова.

Във връзка с промяната на предложението между първо и второ четене минималният осигурителен праг да се повиши от 240 на 420 лева, Стоянова обясни, че прекалено дълго време прагът е бил задържан на 240 лева и скокът от 240 на 420 лева е много голям и драстичен. „Тази година 300 лева, а следващата – на такъв размер, който да осигурява минималната работна заплата”, добави Менда Стоянова.