Следователите влизат утре в цеха, който се взриви в Мъглиж

Производственият инцидент може да означава както дефект, така и човешка грешка

Часове след взрива в Мъглиж, при който загина един, а трима бяха ранени, в района на инцидента пристигнаха следователи от Националната следствена служба. От съображения за сигурност, обаче, те ще влязат в предприятието на „Балиста” утре по обед – 24 часа след взрива, предаде btvnovinite.bg.
"След взрива е възникнал пожар, който е потушен от огнеборци на съседния завод на оръжейницата "Арсенал" и от Мъглиж", каза днес директорът на главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Аварията е станала по време на производствения процес и най-вероятно става дума за човешка грешка, но това трябва тепърва да се доказва. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тук се произвеждат пиротехнически изделия - файерверки и ловни патрони. Разрешителното е издадено на фирма "Балиста" , собственикът е казанлъшкият бизнесмен Ганчо Ганев. Производственият инцидент може да означава както дефект, така и човешка грешка, допълни още Лазаров.
Комплексното разрешително за производство на пиротехническите изделия и боеприпаси е издадено на името на казанлъшката частна фирма "Балиста". През октомври тук е правена комплексна проверка, която "не е открила негативни тенденции", по думите на главния секретар. Той съобщи още, че работниците, които са били на смяна и не са пострадали, са евакуирани и с тях работели психолози, информира 24chasa.bg.
Загиналият 45-годишен казанлъчанин е останал под развалините на срутилата се при взрива част от цеха. Работел е на преса и постъпил тук едва преди месец. Все още бил ерген, преди това работил като готвач в Гърция.
Според два независими източника, през последните две седмици в завода се е усвоявало производството на осветителен факел, изработен от високорискови пиротехнически вещества. Целта му е да осветява бойното поле, допълват от btvnovinite.bg
Експертите са категорични, че предприятието и собственикът му имат безупречна репутация, но технологичната дисциплина вероятно е нарушена на по-ниски нива сред работниците или е работено в съкратени срокове подобно на Горни Лом.
Това са средства, чувствителни на механични въздействия и статично електричество. Могат да се възпламенят при статично електричество. Например, в предприятия където са работи с такива средства изискването е работинциите да бъдат с памучни дрехи. Изключено е да имат по себе си накити или GSM-и”, обяснява експертът по боеприпаси и взривни вещества Станчо Петков.