Наближава голяма пукотевица! Бургазлии масово купуват пиратки, фойерверки и ракети

Пазаруват с кашони гърмящите изделия

Бургазлии се презапасяват за Новогодишните празници като за война. Голяма пукотевица пак ни чака. Продавачи на гърмящите изделия казват, че хората ударно се въоръжяват за идващите празници. В целия глад се продава всевъзможна пиротехника, а бизнесът върви с пълна сила.

Всичко се купува по много бройки. Изключение правят най-мощните пиротехнически изделия, които освен това са и и най-скъпи. 100 гърма от така наречения Assorted cake, тип цветни фойерверки, вървят по 139 лв за кутия. Харчат се масово се обикновените, но военно оформени пиротехники, тип граната лимонка. Ефектни фойерверки струват по 60-70 лв. Много атрактивни са предлаганите в специализираните магазини конуси. При запалване те изстрелват във въздуха огън, съпроводен от подобаващ шум. Според експертите ефектът е много впечатляващ и силно напомнял по визуалните и звуковите си ефекти изригването на вулкан. Цената на удоволствието е 5-6 лв. за бройка.

Магазините за фойерверки са от най – посещаваните в дните преди празниците. Хората не се притесняват да дават по десетки левове за все по-различните и екстравагантни пиратки, пиробатерии, римски свещи, ракети и т. н. Така някои от купувачите тази година ще използват новости, които през миналата не са успели да имат.  "Внимание фойерверките съдържат експлозив! За да протече вашето празненство без инциденти първо се запознайте внимателно с указанията на опаковката!". Това е задължителното предупреждение за всички, които използват фойерверки по празниците.

 

МВР се закани, негови служители да тръгнат по пазарите и тържищата, където незаконно се продават подобни продукти. От МВР припомнят, че увеселителните фойерверки и пиротехнически изделия трябва да се купуват само от лицензирани магазини, тъй като използване на саморъчно направени бомбички крие рискове от наранявания и пожари. Обръща се внимание, че употребата на пиратки е забранена в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на лечебни заведения, училища, социални домове, църкви и манастири.

Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение. За констатирани нарушения ще бъде търсена най-строга наказателна и административна отговорност от лицата, предупреждават органите на реда.