Предстои най-дългата нощ и зимното слънцестоене

Животът

21-12-2014, 10:24

Снимка:

astrobob.areavoices.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

21 юни - Лятно слънцестоене

21 декември: Зимно слънцестоене

От утре денят започва да нараства по малко

21 срещу 22 декември е най-дългата нощ през годината, маркираща зимното слънцестоене. Астрономическата зима настъпва на 22 декември в 01:03 ч., пише "Стандарт".

Зимното слънцестоене е точката с най-малко слънчево греенепри въртенето на Земята около Слънцето. Най-късият ден в северното полукълбо съответства на най-дългия ден и най-кратката нощ в южното - отвъд екватора е лятно слънцестоене.

След слънцестоенето денят започва да нараства по малко, докато се изравни с нощта на пролетното равноденствие. 

Повечето религии и култури почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение в земеделския и духовния календар. Покрай зимното слънцестоене и най-дългата нощ са ориентирани разнообразните ритуали за светлина и плодородие, които са преплетени в съвременното празнуване на християнската Коледа, еврейската Ханука и множество зимни празници в страните от северното полукълбо. Това са коледните светлини, свещите и горящият цяла нощ огън; празничните пиршества с роднини и близки; украсяването на вечнозелено дърво с плодове; традиционните песни за раждането на младия бог, молитвите и пожеланията за здраве, плодородие и благополучое през следващата година.