21 декември: Зимно слънцестоене

Хороскоп

21-12-2013, 01:41

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ретроградна Венера в Козирог

Декември: Ревизия на ценностите

Зимното слънцестоене настъпва в 19,11 ч.

Зимното слънцестоене е особен сакрален момент, присъстващ в културите на всички народи по земята. В нашето полукълбо това е мигът, в който Слънцето символично умира и се ражда отново. Мигът, в който земята притихва в очакване на новия цикъл, носещ живот. В природата всичко е замряло, жизнените енергии у всички живи същества са на най-ниското възможно ниво. В три поредни дни светлината се бори с тъмнината за надмощие. Символът на нейната вечна победа е например раждането на Спасителя в Християнската традиция, а доказателството - нарастващият ден, носещ Светлина. В древни времена на днешния ден след залез Слънце в домовете се загасяли огъня и светлината. Само една свещ символично напомняла неугасващия и вечно възраждащ се от тъмнината огън на Сътворението. Притихнете и вие, за да чуете скрития глас на сърцето си през следващите дни! Потърсете себе си, премете се и се подгответе да покажете на света своята нова по-светла и истинска същност!

Обективност, зрялост и опитност са ключовите думи за Козирог, в чиито владения Слънцето навлиза сега. През следващите  дни всеки от нас малко или много ще направи своята малка революция, подобно на революцията, която Марс се кани да предизвика притиснат от Уран и Плутон. Революция към която Слънцето също ще се присъедини с жар и плам в навечерието на Новата година. Богът на войната е на гости на Богинята на любовта - Венера, а от днес и за двамата започват трудни времена. А когато Марс е обезоръжен и объркан в проявлението на волята, Слънцето също трудно успява да изпълнява основната си роля – демонстрация на Аза. Това ще донесе поредица от неуспехи и огорчения за онези, които жадуват за признание, и по презумпция ще ограничи изявата на градивните функции на мъжката половина от човечеството. И не само – все пак всички сме под небето и кой в по-голяма кой в по-малка степен ставаме подвластни на онова, което се случва там. Добре познати пакостници като ревност, недоволство, завист и съперничество, които периодично изяждат всеки по малко, а някои постоянно, ще бъдат първоначалната естествена реакция на този процес през следващите дни, като ответ на възпрепятствания импулс за признание и реализация или загуба на завоювани позиции. И Слънцето и Марс са агресивни, мъжки планети – изискват внимание и мерят стойността си с външни постижения. Когато техният положителен импулс бъде възпрепятстван, това става повод за прояви на агресия, преминаваща в последствие в изтощение или депресия. Нека не допускаме този първичен порив да ни завладее и да пренесе енергетиката си в настъпващата година.

Днешният ден идва като подарък в началото на този сложен процес, тъй като притежава магична сила и мощен импулс. Накъде ще ги насочим зависи от нас, а от това пък зависи как ще протекат следващите месеци. Направете малки ритуали за да привлечете щастие и благоденствие в живота си. Когато изпълниш цялото пространство с добро, за злото място не остава. Подгответе коледните подаръци. Чрез подаръците  изразяваме готовността си да вложим частичка от себе си в света около нас и хората, които го осмислят, както и разбирането, че нещо трябва да си отиде, за да отстъпи място на друго. Разходете се сред природата, отдайте и благодарност и съберете нейните дарове-шишарки, клонки от вечно зелени растения-те ще внесат в домът ви неувяхващата сила на живота. Запалете свещи в знак на символична благодарност към топлината и светлината, с които ни дарява Слънцето. И се опитайте да пренесете и запазите празничната атмосфера в душата си. Колкото може по-дълго.