22 декември: Ново Слънце, нова Луна, ново, по-светло утре

Хороскоп

21-12-2014, 14:39

Снимка:

Pol Tergejst

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

20-21 декември : В тъмнината преди зората

Новолуние - моделирайте желаната реалност

Зимното слънцестоене е в 01,03 ч., Новолунието в Козирог - в 03,36 ч. Според прабългарския календар с настъпването на Зимното слънцестоене настъпва и новата година.

През тази нощ, най-дългата в годината, древните българи са се подготвяли да приветстват раждането на новото Слънце. Празникът започвал по здрач, преди деня на Зимното слънцестоене, с ритуално запалване на огън, като жест на подкрепа към Слънцето, готвещо се да проведе тридневна битка с мрака на нощта. Всяка година за три дни нощта е господарка и продължава повече от 9 часа, но в крайна сметка Светлината винаги пробива мрака, а денят започва да расте. От най-древни времена духовните общности извършват специални церемонии на този ден, подкрепяйки символичната битка на Слънцето и насочвайки човешкото съзнание към реализирането на висшите принципи на Вселената. Тази духовна традиция е вплетена и в нашия религиозен календар - именно в деня, в който Светлината побеждава Мрака, се ражда и Спасителят, Исус Христос.

В края на трудната в много отношения за всички ни 2014 година, Вселената ни дарява с много особен, рядък подарък. Часове след Възраждащото се Слънце ще се роди и нова Луна. Мъжкият и женският принцип, вътрешният и външният импулс, съзнателният стремеж и психичният потенциал си подават ръка и обединени заедно обещават мощна подкрепа за нашите желания в най-вълшебното време на годината. Дано да сте успели да постигнете пречистване и вътрешна хармония през последните дни, отхвърляйки товара на миналото.  В този момент, в който светлината символично побеждава мрака, се осъществяват алхимични процеси на трансформация, които можем да използваме за интензивна духовна работа, насочена към получаване на достъп и усвояване на най-висшите сили, истини и добродетели. Благодарение на тях, всеки един от нас, и човечеството като цяло, бихме могли да достигнем до ново, по-високо ниво на съзнание. Едновременното раждане на новото Слънце и новата Луна подсказва наличието на мощни възраждащи и обновителни процеси, които трябва да подкрепим с най-чисти намерения. Тъмнината в най-дългата нощ е заредена с дълбоката езотерична символика на края преди началото, в който цялата налична енергия се изтегля дълбоко навътре, в недрата на Земята или на човешката психика, за да се капсулира онова зрънце, изтъкано от Светлина и Дух, което ще положи ново начало в настъпващия период на обновление и растеж.

Намерете време да се усамотите и се потопете в усещанията си. Те със сигурност ще ви свържат с дълбоките преживявания на Земята и на Колективния Разум. Синхронизирайте се с тях, за да бъдете готови да се нагодите към новия план, зададен от обединените енергии на Новолунието и Зимното слънцестоене. Импулсът, с който се захрани Земята в този ден, се запазва до Пролетното равноденствие, което през 2015 отново ще бъде енергизирано от принципа на новото начало, имплантиран в Новолунието в Овен. Уникална, но и натоварена с много отговорност поредица от космически събития, чието начало започва сега. А началото залага основните параметри в обществен и личен план, така че как ще посрещнем този миг и как ще прекараме този ден, съвсем не е без значение. Вселената реагира отзивчиво и всяка мисъл, чувство и дума могат бързо да се проявят в реалността като факти и събития. Бъдете отговорни към личното си щастие, към всички хора по Земята и към цялата Земя!

Всички ние живеем в свят, който сами творим със своите мисли, чувства и очаквания. Човекът е това, което сам сътвори със и за себе си. Новолунието в Козирог ни приканва да определим целите си и да насочим стремежите си към върхови постижения. Настъпва време за целеполагане, за нови планове, волеви и творчески импулси. А целите и стремежите определят приоритетите и ценностите в живота ни. Всеки си има своите малки и по-големи цели, но всички имаме една, чрез която живее и се развива божествената искра, заложена в сътворението на човешкия дух - да се развиваме и усъвършенстваме в цялостни личности. В Козирог личността прекрачва прага на този процес, поемаме отговорност и полагаме усилия за духовното и личното си израстване. Затова сега е време да излъчим стремежи, насочени към формирането на онези качества и умения, които ще ни помогнат да бъдем такива, каквито желаем - уважавани личности, доказани професионалисти, желани приятели или любими, добри родители, обичани деца. И винаги можем да бъдем още малко по-мъдри, по-дружелюбни, по-обичащи, по-милостиви и по-добри. Онези, които съзнателно се стремят и успяват да постигат целите си като човешки същества, се чувстват истински щастливи.

Позволете на този празник на обновлението да влезе в дома ви. Малко след залез слънце, вечерта срещу 22 декември, запалете свещ. Използвайте червена или червеникавокафява свещ, очертайте от едната  страна греещо слънце и оградете основата на свещника с клонки от вечно зелени растения. Цялата природа сега ще се превърне в източник на сила и енергия. Добре би било да ги използваме, за да внесем обновление в живота си и да подкрепим личните си цели и стремежи. Още по-добре би било да се концентрираме както в собственото си житейско и духовно израстване, така и в постъпки, молитви и пожелания за повдигането на човешкия дух. Имаме невероятния шанс да излезем от оковите на страха и излъчим от себе си Слънчевите принципи - Любов, Истина, Мъдрост, Правда, Сила и Добродетелност. Искрено вярвам и знам, че ако повече хора участват в този процес, той ще породи положителни изменения в реалността и това е начинът, по който всички ще се убедим, че тя е такава, каквато ние я създаваме с мислите, чувствата и делата си.

Бъдете здрави и се обичайте!