Томислав Дончев: Промените в осигурителната система са коментирани още от лятото

Предложените от ГЕРБ промени в осигурителната система са предизвикали опити за натиск да бъдат изтеглени

Това съобщи в студиото на Нова телевизия Томислав Дончев. Той обаче не посочи от къде са идвали тези опити, като уточни само, че естествено става дума за засегнати интереси.

„Промените в осигурителната система са коментирани още от лятото, по време на обсъжданата предизборна програма на ГЕРБ. Тогава с нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия, а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство”, смята вицепремиерът.

Според Дончев, още при създаването на коалицията за подкрепа на правителството е било ясно, че няма пълно съгласие по всички теми и за някои от тях ще се търсят и допълнително гласове от други парламентарни сили.

„Много неща, които ги няма в общата ни декларация, ще се случат в бъдеще, ситуацията е динамична”, посочи Дончев.

Той потвърди, че има уговорка в коалицията разговорите за направените законови промени в осигурителната система да продължат и едва след постигане на съгласие да се издаде Наредба за прилагането на закона. Дончев прогнозира, че до това ще се стигне до края на месец януари 2015 година.