Вучков: Ще има нова процедура за назначаване на председател на ДАНС

Дебатът по Закона за МВР беше рационален, заяви вътрешният министър

Промяната в размера на възнагражденията не може да бъде аргумент срещу реформите в Министерството на вътрешните работи. Това каза по БНР вътрешният министър Веселин Вучков в коментар на информацията, че заплатите на 700 служители от ДАНС ще бъдат съкратени значително в резултат от планираното връщане на службата за борба с организираната престъпност в МВР.

Предвидените промени в Закона за вътрешното ведомство трябва да се случат до средата на февруари, каза Вучков.

Дебатът за Закона за МВР беше рационален, каза министърът. Според него, основната идея да се премести ГДБОП в ДАНС е била да се смачкат редица дела. Той увери, че сега няма да стане същото с връщането на агенцията в МВР.

400 досъдебни производства не мисля, че са проблем да се прехвърлят от един разследващ орган в друг, каза Вучков, но посочи, че не може да каже колко ще се върнат, това ще бъде решено от закона.

Вътрешният министър е склонен на отстъпка за това дали министърът да може служебно да пенсионира полицаи и пожарникари. В момента това се предвижда в закона: Склонен съм на отстъпка – няма нужда министърът насилствено да пенсионира.

Вучков заяви, че през първата половина на 2014-а близо 1200 служители на системата са пенсионирани насилствено от министъра и органа по назначение. След това предишното правителство е променило закона.

Ще има нова процедура как да се назначава висшата професионална фигура в МВР и председателя на ДАНС, каза Веселин Вучков. Нямаме решение за това кой да бъде предложен за главен секретар, категоричен бе той.

Най-силните обвинения към Цветан Цветанов бяха подслушванията, припомни министърът. По думите му не се връща предишното положение в министерството.

"ГДБОП, когато стане част от МВР, няма да прави ПР акции. Само и единствено спазвайки буквата на закона, никакви ПР акции", обеща Вучков.

За Петко Сертов министърът посочи, че няма данни за насилствени посегателства. Нищо не сме скрили, увери той. Целта на МВР е да се реконструира какво е правил той в деня, когато изчезна. По думите му прокурорите са установили, че действията на МВР са правилни.

По случая с инцидента с Лозан Панов е назначена експертиза, която може да даде отговори на някои въпроси.