Пломбата удари 100 лева

Стотици бързат да си оправят кътниците, преди да хлопнат врати кабинетите

Зъболекарите се възползваха от наплива на пациенти пред кабинетите и качиха цените преди празниците. След като стотици щурмуваха стоматолозите, за да оправят развалените зъби и да не си съсипят новогодишния купон, докторите тарикати оскъпиха най-търсената услуга, ожалиха се потърпевши клиенти, пише "Всеки ден".

В повечето кабинети пломбата от 40-50 лева скочи на 60-70, а в по-скъпарските медицински центрове стига и стотачка. Ваденето на зъб пък отиде на 70-80 лева, при положение че средната цена на най-неприятната процедура е около 45. По-сложните услуги - като изработка на коронка и мост, стоматолозите категорично отказват, тъй като до няколко дни повечето излизат в отпуск за празниците.

Дежурните кабинети по Коледа и Нова година в столицата обаче ще се броят на пръсти. Новите горещи цени изненадаха неприятно повечето пациенти. Недоволните обвиниха докторите, че са се превърнали в истински търгаши и вместо да помагат на хората, се чудят как да ги оскубят с възможно най-много пари. И без това стоматолозите са милионери и дерат като за световно, а сега искат на наш гръб да празнуват като богаташи, оплака се възрастна жена със силни болки и отекла страна, чакаща в претъпканото фоайе на стоматологичен център.

Най-гневни са пациентите, които се налага да платят по новите цени, без да са информирани за промените предварително. Недобросъвестни доктори им казвали колко трябва да платят едва след като ставали от зъболекарския стол. Поставиха ми пломбата, за която си бях заделила 50 лева и когато стоматоложката приключи работа, ми поиска 90 лева. Това е отвратително, повече кракът ми няма да стъпи в този кабинет, заканват се сурвакани с високите цени пациенти. Зъболекарите пък се ядосаха на пациентите, които са дошли в последния момент да си оправят кътниците. „И ние сме хора, имаме нужда от почивка. Не можем в последните дни да лекуваме зъбите на 50 души на ден. Такива услуги струват скъпо по цял свят", оправдаха се изнервените стоматолози.