Зимното слънцестоене - най-древният празник на Слънцето!

Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното - лятно. В България тази година започна малко след полунощ на 22 декември – в 01:03 часа. Това е и периодът, в който нарастващото слънце побеждава намаляващото слънце. Празнува се прераждането и обновяването на старото. 

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене. Навсякъде се окачат светлини, които имат за цел да помогнат на слънцето в новата му фаза на растеж.

В българската традиция Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце. Това е ден за пророкуване за късмета през следващата година.

Разменят се и подаръци, традиционно ръчно изработени. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок.