Бургас получи помощ за възстановяване на горски масиви

Мисия Бургас

23-12-2014, 11:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаска гордост: На 15 години Кристиян Станков е световен шампион

Безвъзмездни финанси от дъжвата за горите край Банево и Ветрен

Община Бургас ще получи безвъзмездна финансова помощ за възстановяване на горските масиви край кварталите "Банево" и "Ветрен".

Тя е в размер на 124 702, 83 лева. Залесяването на тази част на Бургас е по проект "Възстановяване на дъбовите гори в лесопарк "Минерални бани", с който Общината кандидатства пред Държавен фонд "Земеделие". 82 процента от сумата се осигурява от Европейския съюз, а останалите 18 - от държавния бюджет.
Инвестицията трябва да бъде направена в срок от 24 месеца от датата на получаване на финансовата помощ. Теренът, който ще бъде залесен, е с площ от 92 декара. Растителността там е била унищожена при пожар преди години. За да се избегне подобен инцидент в бъдеще, са предвидени мерки срещу възникването и разпространението на пожари. В пет депа ще има на разположени технически средства и материали за гасене. През гората ще минава път, изграден от минерализирана настилка. Той едновременно ще спира разпространението на огъня и по него при нужда противопожарен автомобил ще може да навлезе във вътрешността на гората.