Как да избегнем преяждането по Коледа

Започнете да се храните от рано

 Притеснявате се за преяждането на Коледа? Не се бойте, подготвили сме няколко изпитани съвета, които да ви помогнат да се справите с волята си да опитате от всички вкусотии на масата.

 1. Започнете да се храните от рано

Има един много лесен начин да ограничите празничното преяждане - като започнете да се храните от сутринта в празничния ден. Започнете деня с обилна здравословна закуска. Това ще засити отчасти големият апетит и ще ви помогне да не се тъпчите с нездравословни неща.

 НА ПРАКТИКА: Две яйца на очи със задушени спанак, гъби на скара и домати, и филийка пълнозърнест хляб с авокадо.

 2. Бройте ястията, а не калориите

На Коледния обяд не е важно количеството храна, която изяждаме, а стойността на енергията, която се съдържа в избора ни. Ключът е да не се ограничавате с една от опциите, а да комбинирате вашите порции разумно като смесвате малко от любимите си калорични храни с такива с по-малко количество калории (например, салата).

 НА ПРАКТИКА: Напълнете половината си чиния със зеленчуци като броколи, моркови, аспержи, салата, гъби, карфиол и тиквички. Тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории и ще ви заситят. Запазете една четвърт от чинията си за основното ястие, съдържащо протеин, като пуйка и изберете парчето без кожа.

 3. Замръзете остатъците

Коледа идва веднъж в годината, но след това идва и 26-ти Декември. И ако продължите да похапвате така и на следващия ден съвсем ще му отпуснете края. Затова каквото и да си позволите на 25-ти е добре да бъде само за един ден.

 НА ПРАКТИКА: Ключът към предотвратяването на преяждане и на дните след Коледа е да замраят някои остатъци вместо да се оставят готови за ядене в хладилника.

 4. Променете Вашият избор

Следобедната закуска може да е малко в повече. Разбира се, бихте предпочели да играете туистър с децата, отколкото да ядете друго нещо, но семейството няма да приеме „не“ за отговор. Какъв е резултатът? В крайна сметка започвате да похапвате малко по малко вкусотийки и преди да се усетите, сте погълнали такова количество храна с  калориен еквивалент на второ основно хранене.

 НА ПРАКТИКА: Ако не можете да избегнете похапването между обяда и вечеря (или ако се почувствате гладни отново), консумирайте храни, които не дават на организма прекалено много енергия, която най-вероятно няма да бъде използвана. Най-добре да изберете храна, различна от тази, която сте консумирали на обяд.