Изтребител е виновен за катастрофата на малайзийския боинг

Окончателният доклад се очаква до лятото на 2015 г.

Руското следствие заяви, че е получило доказателства, според които украински изтребител е замесен в катастрофата с малайзийския боинг, свален през юли над Източна Украйна, предаде Дарик, цитирйаки Франс прес.

"Снощи следователите осъществиха контакт с украински военен, който твърди, че доброволно е напуснал поделението си и е дошъл на руска територия", пише в комюнике Следственият комитет на Русия, натоварен с най-важните разследвания във федерацията.

"Според този свидетел, пътническият самолет Боинг-777, изпълнявал полет МН17, може да е бил свален на 17 юли от боен самолет Су-25 на украинските въоръжени сили, пилотиран от капитан Волошин", се казва в текста.

Според разследващите този военнослужещ е видял самолета да излита от военновъздушна база край Днепропетровск в Източна Украйна, където е било разположено и собственото му поделение. Изследван с детектор на лъжата, той може да бъде включен в програма за защита на свидетелите.

Украинският военен твърди, че изтребителят, видян от него, е бил въоръжен с ракети Р-60 клас "въздух-въздух", докато бунтовниците изобщо не разполагат с авиация.

"Свидетелят веднага забелязал, че при завръщането на самолета на летището ракетите липсвали, и ясно чул тогава думи на пилота Волошин към друг войник: "Той - самолетът - се озова на грешното място в грешния момент", допълва руското федерално следствие и изразява готовност да сподели получените доказателства с международните експерти, разследващи инцидента.

Самолетът на малайзийските авиолинии, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, се разби в Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всичките 298 души на борда. Повечето от тях - 193-ма души, бяха холандски граждани.

В началото на септември Съветът за сигурност на Холандия публикува доклад с междинните резултати от работата на анкетната комисия, според който самолетът е бил пробит във въздуха от множество "обекти с голяма скорост". Комисията обаче не потвърждава версията за ракета.

Окончателният доклад се очаква до лятото на 2015 г.