Ремонтират зоопарка в София напролет

Дават 700 000 лева за нови клетки за маймуните и хищниците

Най-рано напролет ще започне мащабният ремонт в част от Софийския зоопарк, съобщи 24 часа. Изцяло обновени и разширени се планира да бъдат клетките на хищниците и трите маймунарника.

Вече са готови идейните проекти. А в бюджета на София за 2015 г. са заложени 700 000 лева за обновяване на зоологическата градина, каза шефът на зоопарка д-р Манол Нейков.

По друг проект догодина на клетките в сектора на хищниците ще бъде поставено видеонаблюдение и датчици на вратите. Те ще се задействат, ако някоя не е затворена и гледачите няма да могат да излязат от клетката, докато не затворят всички врати. В клетките вече няма да се влиза с ключ, а с чип карта.

Причината за мерките е бягството на тигъра Мърдок. На 7 декември заради забравена отворена врата животното излезе от клетката си и вся паника сред посетителите. След като разгледа рибките, Мърдок беше изолиран в залата на хищниците. След три упойки той заспа и беше върнат обратно в клетката си, а разходката му се размина без инциденти.

Причината за бягството е не само разсейване на гледача. По информация на „24 часа” в една от трите клетки, които Мърдок обитава, е имало ремонт. Дълги години гледачите минавали от нея, за да оставят храна и вода на животното. Два дни преди разходката на Мърдок вратата, от която после е излязъл, била ремонтирана, тъй като не е работела. Гледачите нямали навика да я ползват и вероятно затова после забравили да я затворят.

Всички служители на зоопарка преди дни са минали изпит по безопасност и поведение при избягало животно.

Хроничен сърдечен проблем е причината за смъртта на женския хипопотам, който почина на 13 декември. През лятото пък 12 животни, сред които бизони, камила, як и гаури, умряха от злокачествена катарална треска.