Започва национален конкурс за кукерска маска и тематична рисунка

В надпреварата могат да участват деца и юноши до 18 години

Национален конкурс под надслов "Да прогоним злото , да бъдем по-добри" ще стартира в първите дни на Новата година. Инициатор на надпреварата е сдружение „Усмивка”. Участниците могат да избират да се включат в две категории - изработка на кукла кукер с тема " Магията на кукерската маска" или за рисенка. Конкурсът е посветен на традиционния кукерски обичай.
Целта на организаторите е да помогнат за съхраняване и популяризиране на уникалния народен обичай „Кукеруване”.
Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В първата половина на януари кукерите тръгват по домовете, за да изгонят злите сили от къщите на хората. В различните краища на България кукерите излизат по различно време - на Васильов ден, на Песи понеделник след Сирни Заговезни, през месец март. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирвискари, кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.
Поверието гласи, че колкото по страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Всяка година над 10 000 кукери участват в различни фестивали в цяла България.
Конкурсните творби са разделени в две категории
- детска рисунка "Да прогоним злото, да бъдем по-добри"
- изработка на кукла кукер "Магията на кукерската маска"
В конкурса могат да участват творби на живописта; графика /рисунка, карикатура/; скулптура; приложно-декоративни творби и проекти.
Регламент: В конкурса могат да вземат участие деца и младежи от 5 до 18 години, разпределени в четири възрастови групи:
5 - 7г. : 8 - 10 г.; 11 - 14 г.; 15 - 18 г.
Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: три имена, и възраст; адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.
Всеки участник може да участва в конкурса с най-много три творби.
Начало на конкурса 07.01.2015 г., а крайният срок за получаване на творбите е 15.02.2015г. Конкурсните работи трябва да се изпратят на адреса на Сдружение "УСМИВКА" - град Бургас, улица "Славянска" 4 (за конкурса)
До 22.02.2015 г. ще бъдат избрани победителите, след което ще бъдат известени на посочените от тях координати /имейл, телефон/ , наградените творби ще бъдат публикувани в сайта и фейсбук страницата на Сдружението.
Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури. За всяка от категориите ще бъдат присъдени предметни награди и грамоти за І, ІІ и ІІІ място. Всички творби ще бъдат подредени в благотворителна изложба- базар.
Средствата от продажбата ще бъдат използвани за предстоящи благотворителни кампании на Сдружение „УСМИВКА“
Повече информация ще откриете на сайта на сдружението http://usmivkabg.org/
- facebook-страницата на Сдружение "УСМИВКА" https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%A3%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0/215999781753660?fref=ts