Министър Танева дойде на събора в Мечкарево

Повече от 300 самодейци от 18 населени места се събраха да коледуват

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът Сливен Кольо Милев бяха сред официалните гости на 15- тия регионален фолклорен събор „Зимни празници - 2014”. Фолклорният събор е ежегоден и традиционно се провежда в село Мечкарево, общ. Сливен.

От година на година интересът към събора в селото става все по-голям и по-голям, каза кметът на Мечкарево Георги Стоянов в обръщението си към гостите и участниците във фолклорния празник. Георги Стоянов информира, че тази година в Зимните празници са се включили над 300 самодейци от 22 състава от 18 населени места от общините Сливен, Ямбол и Нова Загора. Те представят сливенските зимни фолклорни обичаи Игнажден, Бъдни вечер, Бабинден и др.

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на обреден танц и за обредни хлябове и сурвакници.

Министър Десислава Танева пожела на присъстващите живот и здраве, съхраняване на традициите, повече позитивни мисли и дела, весела и добра година.

Милев изтъкна усилията на Община Сливен за организиране на събития, които запазват фолклора на българите. „Дейността на общината, кметствата, читалищата и училищата е насочена към съхраняване на традициите и предаването на наследството ни на младото поколение”, каза в приветствието си Милев.

Участниците се оценяват от жури с председател д-р Владимир Демирев – етнолог от РИМ, членове: Иван Стоянов, зам.-директор на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова-председател на Сдружение „Читалища”.

Организирането и провеждането на събора цели стимулиране проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище. Той е повод за опознаване и популяризиране на фолклорната култура от младите и утвърждаването й като фолклорно наследство в съвременните културни процеси.

Организатори на събитието са община Сливен, кметството на с. Мечкарево и НЧ „Просвета-1925”. Осъществяването му са подпомогнали местните фирми „Екоасорти” – Петър и Киро Байчеви, „Екоасорти” – Йордан Байчев, „Златна белка” – Пламен Иванов, едноличните търговци Иван Иванов, Недко Колев и Тодор Тодоров.