Вдигат модерен парк за кучета в Бургас

Четириногите питомци ще имат собствени зони за разходка

По-модерни, без локви след дъждовете зони ще имат кучетата в Бургас. В парковете за четириногите ще бъдат изградени чешмички и беседки, както и пътечки. Това предлага общинският съветник Йордан Георгиев, който е входирал докладна записка до местния парламент. Предстои искането му да бъде разгледано и гласувано на сесия през януари.
През последните години бяха изградени няколко зони за свободно пуснати кучета. Такива има в Морската градина, в парка в к-с „Изгрев”, Борисовата градина, „Меден рудник”, „Славейков”. Благодарение на тях стопаните пускат четириногите си, като по този начин се избягват конфликт между разхождащите хора наоколо. Зоните обаче се превръщат в кални бани при най-малкия дъжд. Почвата се размеква и всичко се превръща в тресавище. Това налага собствениците да се оборудват с гумени ботуши, за да разходят кучетата си в пригодените за това места, както и след това да извършат основно къпане на любимеца си.
Стопаните се оплакват, че след дъждовете зоните са неизползваеми. Те казаха, че са принудени да разкарват кучетата си в парковете, но не могат да ги пуснат свободно, а така разходката на четириногите не е пълноценна, съобщава Topnovini.bg. Собствениците смятат, че идеята на общинския съветник е добра и се надяват тя да бъде приета.
Той предлага да се извършат мероприятия по трайно затревяване и в последствие поддръжка. Да се изработи и изпълни проект за облагородяване на зоните, да се изградят чешмички, които да се ползват както от хората, така и от кучетата, беседки, пътечки от плочки и други, а средствата да дойдат от общинския бюджет за 2015 година.