Всеки седми българин пие твърд алкохол ежедневно

Всеки седми българин пие твърд алкохол - ракия, водка, мастика или уиски, всеки ден. Става дума за 13,8% от хората между 25 и 64 г., показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от „Труд".

На фона на тази картина като бутикова може да се определи консумацията на вино - всеки ден към ароматната напитка посягат едва 4,4% от българите, докато цели 15 % са почитателите на бирата, които не се разделят с нея нито за ден. Данните се отразяват на дългосрочната статистика, според която от 1999 г. до края на 2013 г. консумацията на пиво у нас скача от 10 литра на 18,9 л. на човек от домакинство годишно. За сметка на това се топи количеството на изпитата ракия или вино.

Повечето от анкетираните от националния център българи твърдят, че пият „в разумни граници". При близо 3% от мъжете и 2% от жените консумацията на алкохол обаче е рискова за здравето им. Става дума за близо 28 500 мъже, които са предимно във възрастовата група от 45 до 64 г. Засегнатите жени са около 18 260, като най-податливи на алкохола са дамите в групите 25-34 г. и 45-54 г., показват още данните на центъра по обществено здраве.

Докато представителите на силния пол с рискова консумация живеят масово по селата, заклетите пияници жени са в градовете. Малцина от зависимите си дават сметка, че пиенето е в пряка връзка с тежки заболявания като цироза на черния дроб, рак на храносмилателната система, на горните дихателни пътища, хеморагичен инсулт, изброиха лекари. Злоупотребата с алкохол е един от четирите рискови фактора, които водят до масови заболявания, заедно с пушенето, нездравословното хранене и ниската двигателна активност.

В европейските класации за 16-годишните, които са опитали алкохол 10 и повече пъти през последния месец, България се подрежда в средата. Веднъж на три дни високоградусови напитки пият 15-18% от учениците в Белгия, Германия и Малта (това са „първенците"). При нас процентът е 11 на сто. А тийнейджърите ни, които са се отрязали повече от 3 пъти през последния месец, са 5%. Това прави по един или двама заклети пияници в паралелка.