Здравни инспектори на лов за пушачи в заведенията

Екипи на РЗИ- Бургас ще извършват нощни проверки по време на новогодишните празници, съобщи  д-р Полина Желева, директор на здравната инспекция в града. Основно служителите ще проверяват за нарушения на забраната за тютюнопушене в обществени места. Желева поясни, че служителите срещат голяма трудност за това какво точно представлява закрито обществено място. По думите й, поне две от найлоновите покрития, които ограждат пространство пред самото заведение, трябва да бъдат добре отворени.

„Трябва. да има достатъчен въздухообмен. Ако всички страни на покритието не са отворени, за нас това се води закрито обществено място. Много моля, всички собственици да се съобразят с това изискване. Подвижните ламелни като тип завеса покрития трябва да са отваряеми и да се създава достатъчно добър въздухообмен, за да може димът от цигарите да не влиза навътре, където хората не пушат. Все още собствениците не могат да изтълкуват добре изискването“, обясни д-р Желева пред "Фокус". Тя добави, че целта е да се създава въздухообмен независимо от това, че хората имат право да пушат, тъй като мястото се явява открито.
„Преградите трябва да са отворени и местата да са достатъчно добре проветряеми. Затова са и разрешени, тъй като преградите са подвижни и има достатъчно възможност помещенията да се проветряват“, каза още д-р Желева.