Родните моркови - бъкани със забранени пестициди

Само за месец от Агенцията по храните са задържали 37 тона от вредните зеленчуци

По празниците трябва да внимаваме и с храните. Агенцията по безопасност на храните този месец задържа 37 тона моркови родно производство, третирани със забранени пестициди.

Препаратите, използвани при производството им са забранени за ползване в Европейския съюз. У нас те масово се вкарват маскирани като течен сапун – от страни, който не са членки на общността, предупреди БНТ.

Производители на моркови са доволни от добрата изкупна цена на зеленчука тази година. Традиционният внос от Турция, който подбива родния пазар, тази година намалял, появил се обаче нов проблем. Зеленчукът масово се тори и пръска с нелегално внесени турски препарати за растителна защита. Предпочитани били от производителите, защото излизали двойно по-евтино.

Нарасналият нелегалeн внос на забранени у нас препарати за растителна защита е сред причините от Агенцията по храните да затегнат контрола върху произведените вече родни зеленчуци.

Според експертите не бива да се безпокоим и за вносните зеленчуци идващи от страни, който не са членки на Европейския съюз.

Междувремнно, родните производители, продължават да са притеснени от вноса. Те допълват, че българското винаги е по-вкусно. Засега повод за притеснение няма, от агенцията по храните продължават проверките си.