Хасковлии ще се изръсят с до 60лв за пироефекти

Римски свещи, ракети и фонтани - най-търсени за Нова година

Най-често за лични цели се очаква хасковлии да си купуват пиротехника максимум за 40-60 лв. Заведенията обаче най-вероятно отново ще залага на по-голямо зарево - между 200 и 500 лв., констатира Haskovo.info.
Римските свещи, ракетите, шотовете, фонтаните и пиробатериите от 2 клас тази година ще са най-предпочитани за Новогодишните празници, според специалистите по пироефекти и фойерверки. Отново има голям интерес към римските свещи и пиратките. Пироефектите от 1 клас са по-малко опасни и могат да се използват в затворени помещения. Те могат да се продават и купуват свободно. Това са факли, фонтани, пукащи топчета, гърмящи конци, конфети.
За по-високите категории обаче има по-строг режим на използване. Пироефекти от клас от 3 и 4 са професионална пиротехника и могат да се употребяват от лица, които са преминали обучение и имат съответните документи за пиротехник. Изключително важна и необходима стъпка е прочитането на упътването и начина на употреба на пироефектите.
За категория 1 възрастовото ограничение е 12 г., за категория 2 - 16 г., а за категория 3, които са по-сериозните пиротехнически средства - 18 г.
Съветът е всички пиротехнически средства, които изстрелват ефекти във въздуха да бъдат здраво закрепени за земята, да бъдат поставени в открита площ. След като се закрепят стабилно, да се запали фитила и лицето, което пали възпламенителя да се отдалечи на обозначената в инструкцията далечина от 8, 10, 20 м. В близост до мястото, на което се гърмят пиротехниките не трябва да има висока растителност, жилищни сгради, паркирани коли, както и да се избягва тяхната употреба при бурен вятър.
В никакъв случай римските свещи, ракетите и пиратките не трябва да се държат в ръка при запален възпламенител.