Руската рубла отново рязко поевтиня

Липсата на достатъчна ликвидност е сред причините за поредния срив, смятат анализатори

Руската рубла отново рязко поевтиня на валутния пазар в Москва. В началото на днешните търгове доларът и еврото достигнаха седмичен максимум спрямо рублата, като американската валута се доближи плътно до нивото от 60 рубли, а европейската достигна до 72 рубли. По-късно последва корекция надолу, но така или иначе руската валута остава под натиск, след като през цялата минала седмица показа стабилност и тенденция към поскъпване, предад БНР.

Според анализаторите причините  за сегашния срив трябва да се търсят в липсата на достатъчна ликвидност на пазара и в слабото доверие към руската парична единица. Ниската цена на петрола също оказва своето дългосрочно влияние.

Руският министър на финансите Антон Силуанов съобщи в края на миналата седмица, че бюджетът за 2015-та година ще трябва да бъде коригиран при прогнозна цена на петрола от 60 долара за барел и среден курс от 51 рубли за долар. Той прогнозира също така, че догодина икономиката на Русия може да отчете спад от 3 процента, а БВП да намалее с 0.8 на сто.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен