Кунева: Догодина започва работа Национален съвет по миграционна политика

Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход и за интеграцията, посочи вицепремиерът

Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване. Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и ДАБ, съобщиха от правителствената информационна служба.

С решение на правителството досегашният председател на агенцията беше освободен по поста, като за изпълняващ длъжността е назначен неговият заместник Васил Върбанов.

Вицепремиерът Кунева коментира още, че оценява усилията на Николай Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск. „Очакваме от Васил Върбанов в спешен порядък като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете”, заяви вицепремиерът.

Кунева посочи още, че в началото на следващата година ще започне работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.