След 180 000 ухапвания, изследователка откри как да победи дървениците

Общество

29-12-2014, 15:40

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОР! Дървеници нападат през лятото

Дървеници тормозят нюйоркчани

За последните 20 години дървениците са се превърнали в истинска напаст за домовете на хората

След петгодишна борба и над 180 хиляди ухапвания проф. Регина Грис от университета "Саймън Фрейзър" в Канада е създала препарат, който кара дървениците да напуснат укритията си и да се съберат на едно място. Това стана ясно от резултатите на изследването й, публикувани  в сп. Angewandte Chemie, цитирани от 24 часа.

За последните 20 години дървениците са се превърнали в истинска напаст за домовете на хората. Упоритите насекоми се срещат както в стари и бедни сгради, така и в напълно съвременни градски къщи, в скъпи хотели, театри. Тяхното унищожаване е много трудно, а често дори е и напълно невъзможно.

В продължение на пет години изследователката е работила върху създаването на препарат, който да примами дървениците да излязат от укритията си. Проф. Грис е изчислила, че по време на работата си е била ухапана от насекомите повече от 180 000 пъти. Тя успяла обаче да разработи препарат, който действа върху дървениците по начин, подобен на феромоните - насекомите изпълзяват от местата, където са се скрили, и се събират около източника на миризмата. Така могат да бъдат лесно унищожени.