В Нова махала вече няма хора без покрив

Само едно семейство има нужда от фургон за зимата

Жителите на наводненото николаевско село Нова махала са се заканили да съдят виновниците за водния ад, съобщава starozagorskinovini.com. Всички са единодушни, че само небрежността е причина за огромното изпитание и сполетялата ги трагедия. Хората настояват да се следи нивото на язовир "Копринка" и той да се изпуска контролирано.
"Всички жители на село Нова махала посрещнаха коледните празници по домовете си, с изключение на едно семейство", съобщи кметът Слав Кънев. Семейството е настанено под наем, тъй като кирпичената му къща може всеки момент да се срути. На проведеното вчера заседание на Общинския съвет на Община Николаево, Кънев е поставил настоятелно въпроса да се съдейства за доставяне на един фургон, в който хората да прекарат зимата, а напролет, с общи усилия, ще им помогнем за една къщичка.
Кметът изрази задоволство, че във водния ад не са загинали хора. Той благодари на "Гражданска защита" - Стара Загора, Казанлък и Гурково за оказаното съдействие.
Сега водата се е оттекла. Тепърва ще се събарят 5-6 паянтови постройки, като летни кухни и сгради за животни. Бавно, но сигурно животът в Нова махала се завръща. Магазините са заредени и работят.
Вече са преминали на оглед две комисии - от Дирекция "Социално подпомагане" и от "Кадастър". Направени са списъците, но кога ще се получат средствата за подпомагане - не се знае. Полагащите се еднократни помощи също не са получени.
От всичките 250 къщи, 120 са били залети заедно с дворовете, припомни кметът Слав Кънев.