Знаете ли... Защо захарта не се разваля?

Животът

29-12-2014, 23:04

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Крал на захарта и рома е единственият милиардер в Никарагуа

Не се развалят също чаят и боба

На опаковките със захар няма срок на годност. Тя на практика може да се използва неограничено време. Но защо?

Както сигурно е забелязал всеки от нас, бялата сладост не се разваля, пише obekti.bg.

Когато бактерия или плесен “нападне” хранителен продукт, тя се нуждае от кислород, но най-вече от вода, за да живее и да се размножава. За това използва т.нар. несвързана вода, която се съдържа в почти всички храни.

 В захарта обаче няма несвързана вода. И когато бактерия или плесен попадне в захар, просто умира. Това важи и за кафявата захар.

Принципът е същият като при солта – затова и двете дори се използват като консерванти. Пак по тази причина не се развалят чаят и сушените шушулкови растения като боба.