Полицията: Всички дискотеки опасани с камери заради масови сбивания

Метал детектори ще дебнат на входа за въоръжени клиенти

Дискотеките в Бургас ще заприличат на „Биг Брадър”, заради масовите сбивания напоследък. Нощните заведения ще бъдат опасани с охранителни камери отвън и отвътре. Това решение е било взето след срещата между полицията, представители на охранителни фирми и управители на заведения. Фирмите бяха привикани вчера в сградата на ОДМВР – Бургас, за да се набележат мерки за повишаване безопасността, спокойствието и сигурността на посетителите. Полицията, прокуратурата и община Бургас ще действат заедно и в синхрон.
Ето какво ще се промени в нощния живот на Бургас още в първите дни на новата година:
- в срок до 15 януари 2015 год. всички увеселителни заведения, работещи след полунощ, да заявят в ОДМВР – Бургас и да докажат способността си, включително техническа, за осигуряване безопасността на посетителите си. В случай, че представените мерки и организация не са задоволителни по полицейска преценка, Община Бургас ще отнеме разрешителното за удължено работно време на съответното заведение, работещо след 00.00 ч.
- препоръчително е осигуряване на стационарни метал-детектори във всички увеселителни заведения, което ще позволи осъществяване на проверка без физически контакт, което ще спести дискомфорт на клиентите и ще гарантира 100 % откриване на метални предмети, сред които могат да са огнестрелно или хладно оръжие
- осигуряване на надеждно видео-наблюдение в увеселителните заведения и района около тях, отговарящо на критериите за качествено филмиране в тъмна зона
В изпълнение на дисциплиниращите мерки ОДМВР – Бургас ще извърши последващ контрол на нощните увеселителни заведения с цел проверка на активността по отношение осигуряването на реда в обектите и сигурността на посетителите.