София ще бори зимата с 19 млн. лева

Фандъкова призова гражданите да почистят тротоарите пред входовете на жилищата

Столичната община ще преборва снежинките с 19 млн. лв. От тях 15 млн. лв. са предвидени за почистването на улиците. С 4 млн. лв. ще се осигури доброто състояние на общинските пътища и шосетата от републиканската пътна мрежа на територията на общината през лятото и зимата.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при гласуването на план-сметката за чистотата за 2015 г., в която са заложени средствата за зимната и лятната поддръжка на пътната мрежа и сметосъбирането и сметоизвозването за следващата година.

Нейният общ размер е същият като миналогодишния и е 53 062 924 лв. Предвидени са 1 408 000 лв. повече за лятно почистване, което винаги е било наш приоритет, каза още кметът.

Тя допълни, че са заделени и повече пари за биологично почистване на парковете, и припомни, че преди години те дори не са се косели. В план-сметката е заложен и ръст от 15 на сто на количеството рециклирани отпадъци, така че техният дял да достигне до 35 процента от общото количество боклук. „Трябва да се гордеем с това постижение, защото това са европейските стандарти”, коментира Фандъкова.

Обсъждането на план-сметката не мина без бурни дебати. Николай Белалов от групата на БСП поиска читалищата да бъдат освободени от заплащането на такса смет. Владимир Кисьов от Синята коалиция пък предложи гражданите, които платят таксата за битови отпадъци до април, да ползват 5 процента отстъпка.

Председателят на комисията по финанси Орлин Алексиев от ГЕРБ обаче контрира предложението, като заяви, че ако подобна отстъпка бъде гласувана, в общинския бюджет ще влязат между 2,5 и 7 млн. лв. по-малко, а дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването са сериозен разход.

„И на мен ми се иска да сме добри на Коледа, но така София ще бъде по-мръсна и не можем да си позволим тази отстъпка”, коментира той. В крайна сметка и двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

Междувременно 132 снегорина плъзнаха по улиците на София, която се оказа в плен на зимния капан, информира "Новинар".

„Още в 7 часа бяха почистени основните улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, за да не се блокира градът”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че през нощта улиците ще бъдат обработени срещу заледяване.

Сутринта бяха почистени всички спирки и подлези в града, а в момента се почистват тротоарите, каза още кметът и добави, че работата ще продължи и в малките квартални улички. Фандъкова призова гражданите да почистят тротоарите пред входовете на жилищата и търговските обекти.

Тя напомни, че Столичният инспекторат ще следи зорко за изпълнението на това задължение на софиянци и ще налага глоби при неизпълнението му.