Големият новогодишен купон по света

Животът

31-12-2014, 08:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво похапват народите по света за Нова година

Какво и как правят на длъж и шир на 31 срещу 1 януари

Както и когато и да посрещат Нова година, хората правят това с радост и веселие. Затова и новогодишните ритуали обикновено са свързани с много смях, приятни емоции и разбира се, някои суеверия.

Англичаните, особено след времето на кралица Виктория и масовото въвеждане на добрите обноски, не посрещат новите години с шумни купони. В тази специална вечер не се канят гости, но пък ако някой почука на вратата ти неочакван в навечерието на новата година или в първите часове на първи януари, не е прието да го отпратиш. За да има право да остане обаче, гостът трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в камината с пожеланието огънят в този дом да не угасва.
Шотландците пък, които са създали една от най-елегантните и развързващи езика напитки - уискито, точно на Нова година ходят на гости на хора, които не познават. Съвсем реално е и там да видите на празника необичаен брой коминочистачи - просто шотландците се костюмират така, за да си подсигурят късмет през новата година. Коминочистачи под път и над път ще видите и в Австрия и Германия, но заедно с тях Нова година се празнува с още един символ - прасето. 
Практика е дори в навечерието на Нова година монетният двор на Виена да пуска монети с изображение на дете, яхнало прасенце. В Германия и Австрия 31 декември дори си има име - Силвестър. Думата идва от италиански и означава „този, който живее в гората“. Силвестър се празнува на улицата, близо до местната църква. Разбира се, лее се шампанско и се яде щолен. Сладкото изкушение за хлапетата е марципаново или шоколадово прасенце. В някои части на Германия се правят малки хлебчета с паричка за късмет. На Нова година не се готви и сервира птиче месо, за да не отлети късметът. И ако мислите, че германците са практични хора, които не вярват в суеверия и предсказания, ще ви разочаровам, като ви кажа, че точно там съществува една традиция, много подобна на „леене на куршум“. Точно на Нова година германците изсипват разтопено олово в студена вода и по получените форми гадаят какво ще им донесат следващите дванадесет месеца.
Артистичните италианци пък демонстративно изхвърляли в миналото старите си мебели и ги заменяли с нови именно по Нова година. При това, забележете, мятали ги през прозореца, така че в новогодишната нощ изобщо не е било безопасно да се движиш из италианските улици. Днес този ритуал не съществува, но за сметка на това традиционният Capodanno се празнува със запалени свещи на перваза на прозореца и разхвърляни по него монети. На Ботуша новата година определено пристига и доста секси, защото италианците вярват, че тя трябва да се посрещне по... червено бельо.
Французите на свой ред също имат свой стар ритуал за посрещане на Нова година. Според него първата жена, която успее да налее вода в празничната нощ от местния извор, трябва да остави там една багета. Втората пристигнала след нея е длъжна да вземе багетата и на нейно място да сложи нова. Така в тази единствена нощ жените от селото си разменят хляб и всяка от тях символично се е погрижила за чуждо семейство.
Датчаните ги съхраняват през цялата година, за да могат в минутите преди пристигането на новата да ги изхвърлят ритуално през вратата. При това колкото повече съдове изпочупят, с толкова повече добри приятели ще се сдобият. В същото това време малките белгийчета са подложени на истинско родителско изпитание, защото това е моментът, в който те трябва да напишат писма до своите родители и тържествено да им ги прочетат на глас. В тези писма има както мили думи, така и критики, които дребосъците могат да отправят към родителите си само в този последен ден от старата година.