Откриха още 3 тела на пътници от самолета на AirAsia

Издирването е възобновено

Днес операцията по издирването на пътниците от изчезналия дни по-рано самолет на нискотарифната малайзийска компания AirAsia със 162-ма души на борда бе подновена в същия район, предадоха световните информационни агенции. Това са съобщили от индонезийската агенция, която ръководи издирвателните действия.
Съобщава се, че са открити още три тела на загинали, с което общият им брой до този момент е шест. Вчера бе съобщено за намерени 40 тела, но данните бяха коригирани на три. Намерени бяха и отломки на Airbus A320-200 с регистрационен номер PK-AXC, полет QZ8501 в протока Каримата на около 200 километра югозападно от Пангкалан Бун. Индонезийската агенция, отговорна за спасителните операции, обяви, че е на 95% сигурна, че отломките са от изчезналия самолет.

Операцията временно бе преустановена заради лошото време, тъй като в района на издирването вълните достигат височина 2-3 метра. Няколко часа след подновяването днес, екипите са спрели отново работа, тъй като времето не позволява да се работи. Участват Австралия, Индонезия, Малайзия, Сингапур и Южна Корея. САЩ съобщиха, че са разположили в района боен кораб и са готоеи да изпратят още техника, ако това е необходимо. По-рано беше съобщено, че индонезийските власти са помолили за помощ при издирвателно-спасителната операция. Китай също предложи помощ при патрулирането на морски участъци.
Лайнерът изчезна от радарите на 28 декември, в 6:24 ч. сутринта местно време. Това стана 42 минути след като той излетя от град Сурабая. На борда на самолета, който изпълняваше полет до Сингапур, имаше 162-ма души.
Предполага се, че той е паднал в Яванско море, над което се е намирал, когато е изгубена връзката с екипажа.