Пиратките не са играчки!

Не оставяйте автомобила под балконите - може да го запалят

МВР излезе с апел заради безконтролното използване на пиротехнически средства. В него униформените напомнят, че пиратките не са играчки, както и че всички вещества с взриватели са поставени под разрешителен режим, контролиран от тях.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и други.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка. 

От МВР съветват децата да се държат надалеч от бомбичките и да не се дават в ръцете им. Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален (разбира се неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

За гражданите, притежаващи огнестрелни оръжия - абсолютно е забранено използването им по повод настъпилата празнична еуфория.

Забранява се носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на културни мероприятия, масови празненства, обществени увеселителни заведения, както и при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества. Забранена е употребата и на газови оръжия на обществени места.

Нека с желанието си да направим празниците незабравими, да не помрачим радостта си и тази на близките и околните с неразумното си поведение при празничните илюминации, съветват униформените. Те отправиха призив и към търговците и фирмите, които се занимават с пиротехника, да не забравят, че тя не може да се продава на открито - по сергии и базари. Пиратките и всякакви производни трябва да се държат заключени и под похлупак, за препоръчване - стъклен. Всяка техника трябва да е в оригиналната опаковка и да има инструкция за употреба и безопасност на български език.