Българин направи шоколадово суши

Уникалният десерт е единственото сладкарско изделие на световните изложения за морска храна

Българин е създателят на първото в света шоколадово суши. Шеф Ради Стамболов превръща сладкия деликатес в успешен бизнес само за 5 години и то по време на криза. Сега шоколадовото суши пътува от Европа за още четири континента и радва тези, които не обичат риба и морски деликатеси, предаде БНТ.

То е сладко, доста по-калорично от оригинала и предимно от шоколад. Българското суши не съдържа риба или ориз, но прилича съвсем на оригиналният деликатес от Япония.
Ние пречупваме структурата на шоколада, правиме го пластичен. Имаме кокос, криспи и други неща. Всички очакват да е хайвер от риба, той обаче се оказва хайвер от ягоди. Само в едно от сушитата примерно има 8 продукта, разказва шеф Ради Стамболов, създател на шоколадовото суши.

Сладкото суши се завива по технология максимално близка до традиционната за суши. Уникалният десерт е и единственото сладкарско изделие присъстващо на световните изложения за морска храна.
Всичко започна като на шега за нас и излезе извън контрол. Сега в момента произвеждаме с палета. Няма криза! Ние какво чакаме… Има някакви моменти затруднения в една държава и какво чакаме? Чакаме 10 години да мине и после времето е минало, когато сме били креативни и сме могли да направиме нещо? Трябва да предизвикаме съдбата и да видиме нещо, което е невидимо, казва още Ради Стамболов.

От 2015-та създаденото в България шоколадово суши ще завладява и Австралия. Кункан , Нигири или Урамаки, всички ще бъдат сладки и с произход – България.