Над 500 операции от катаракта годишно в Бургаската болница

Животът

01-01-2015, 17:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Добрич започва кампания за борба с катарактата

Според д-р Румен Мутавчиев по празниците травмите намаляват

В Бургаско се оказва, е по празниците травмите намаляват, а не се увеличават. Така поне твърди д-р Румен Мутафчиев, завеждащ отделението по очни болести в окръжната бургаската болница. Ето какво още сподели за читателите на Burgas.utre.bg.

- Д-р Мутавчиев, кои са най-честите случаи, с които се сблъсквате в практиката си?

- Както навсякъде в страната, така и тук най-често идват пациенти за оперативно отстраняване на катаракта (старческо перде). Годишно имаме повече от 500 такива операции. Работим с най-добрата апаратура в света – американска, изцяло компютъризирана система, с гласов контрол над параметрите. Благодарение на нея операцията трае 10 минути, а травмите и дискомфортът за пациента са минимални. Лекуваме и всякакви консервативни случаи, възпалителни заболявания на окото, оперативно лечение на глаукома и глаукомни пристъпи, различни козметични операции на клепачи.

- Това не е ли пластична хирургия?

- Да, малко влизаме в пластичната хирургия, но освен увиснали клепачи отстраняваме и различни дефекти, т.нар. ечемик, някои загрозяващи белези. Случват се и травми, които в последните години за щастие понамаляха.

- Това е учудващо, предвид масовото използване на пиратки.

- Пиратките са безопасни, освен ако не ги държиш много близо до лицето. Преди години, когато нямаше пиратки и хората сами си правеха фойерверки за Нова година, имаше много повече травми. В нашата болница винаги има очен лекар на разположение - 24 часа в денонощието, който се отзовава на спешни случаи и консултации по други отделения. Това е доста натоварващо, като се има предвид, че в отделението сме трима души. Но единствената болница в региона с очен лекар денонощно на разположение е нашата.

- Да се върнем на катарактата – сигурно малко хора знаят, че операцията е бърза, напълно безболезнена и безопасна?

- Така е, но важно условие операцията да бъде успешна е тя да бъде извършена навреме. Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото с възрастта. Човек започва да вижда замъглено, като през перде. По време на операцията естествената леща се разбива и премахва, а на нейно място се поставя изкуствена – имплант. Качествените импланти вече комбинират в себе си няколко функции – те могат едновременно да отстранят катаракта и астигматизъм, както и да осигурят перфектно зрение наблизо и надалеч. Призовавам хората да не чакат, а когато се открие катарактата, да се консултират с очен лекар и да се оперират бързо. Резултатите са по-добри, възстановяването е по-леко.

- Организирахте няколко кампании, посветени на информираността за катарактата като най-често очно заболяване. Какви са най-големите митове, които чухте от пациентите си?

- Чували сме най-различни неща, свързани с лечението, премахването и забавянето на катарактата. Съществуват безчет рецепти от т.нар. народна медицина за различни билкови мехлеми, или пък миене с вода от специални чешми, които пациенти са ни споделяли. Но е факт, че след използването на всички тези „средства“, те пак идват за операция. Единственият начин е оперативното лечение. Не трябва да се чака пердето „да узрее“, което също е често срещан мит, защото тогава възстановяването след операцията е по-трудно. Катарактата е възрастов проблем, тя се развива с възрастта. Както един възрастен човек трудно тича и върви бързо, по същи начин отслабва зрението.

- Има ли в очните заболявания тенденция, характерна за Бургаски регион?

- Не бих казал. Единственото, което е характерно повече за нашия град, като един от по-големите градове е, че пациентите започнаха по навреме да идват и да търсят помощ за оперативно лечение, в случая говорим за катарактата. Така е в повечето големи градове. Това се дължи от една страна на информираността на пациента, от друга – на по-лесния достъп до специалист. Защото е трудно да кажем за един пациент от Средец да попадне при специалист, свързано е с разходи, с път. Проведохме няколко информационни кампании за катарактата, при които на място се опитахме да запознаем пациентите с възможностите на нашето отделение, с метода на лечение, най-общо казано с пътя, по който да стигнат до нас – в Средец, в Созопол. Планираме да продължим кампанията и настоящата 2015.