Над 11 млн. лв за реконструкция на пристанището в Ченгенето

Мащабната реконструкция на рибарското пристанище в Ченгене скеле ще започне до няколко месеца. Модернизацията на кея и изработването на проекта му ще струва 11 500 000 лв. без ДДС. Община Бургас е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да изпълни важния за селището проект, пише Topnovini.bg.

Тя ще има ангажимента да изработи и проект за реконструкцията. Кандидатите трябва да подадат документи до 3-ти февруари 2015 година. А изпълнението на модернизацията трябва да приключи година и половина след подписване на договора с фирмата.

В зоната на новото пристанище ще бъде реконструирано и удължено съществуващото съоръжение. Ще бъдат осигурени допълнително около 110 места за акостиране на рибарски съдове и ще бъдат изградени обслужващи сгради за първична обработка и изкупуване на улова. Всички те ще отговарят на европейските стандарти.

Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв. м., включително с довеждащ път, а средствата, необходими за проектирането са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.

Община Бургас предвижда реконструкция на цялото рибарско селище. Подготовката за проекта започна още преди три години с разработването на подробен устройствен план, като местността получи статут на селищно образувание. Това позволи амбициозният проект на местната администрация да започне да се реализира поетапно.

След реконструкцията порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, ще бъдат заменени с автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най- невероятните рибарски истории и приключения.