Как действа портокаловият сок на организма?

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, заболяване на черния и белите дробове, помага при анемия

„Една чаша изцеден портокалов сок на ден - пази доктора от мен!” – би могло да бъде новото ни здравословно мото. Тези лечебни свойства, които се съдържат в портокаловия сок, са т.н антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Чрез редовното изпиване на чаша на ден си прилагате самолечение, защото портокалът – това е слънцето за душата.

Учените препоръчват сутрин да се консумира течността, когато организмът се „ражда” за новия ден и му е нужна голяма доза енергия. От огромен плюс за дамите е, че от редовното приемане на портокаловия сок няма да имат проблеми повече с така упоритата храносмилателна система. Те ще се чувстват винаги леки и изпълнени с приятното усещане за свежест.

Другата полза от портокаловия сок е, че поради голямото си съдържание на витамини от групата B – B1, B2, B6, витамин A, C, E и K, биотин, фолиева киселина, също и инозитол, ниацин, както и единадесет незаменими аминокиселини, той е пръв лечител на хората, защото предпазва от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, заболяване на черния и белите дробове. Помага също при анемия, насища кожата с леко оранжев пигмент, който наподобява приятен загар след солариум. Богат е и на калций, калий, фосфор, мед, желязо, магнезий и цинк, които помагат за укрепване на костите в организма, на имунната система и в резултат на това се премахва чувството на умора и напрежение.

Препоръчително е около 5-6 чашки на седмица (до 200ml), иначе може да се получат усложнения в организма на хората, които имат киселинност на стомаха, гастрит, язва или проблеми с червата. Тъй като съдържа и много захар, не е препоръчителен за хора, податливи или страдащи от диабет.

Затова не само портокаловият сок трябва да приемаме умерено, но и всичко останало, което искаме да пием, ядем. Трябва да го проучим поне малко, за да няма после тежки последствия, съветват специалистите.